Friday, March 25, 2011

25 MARCH 2004

Assalamualaikum Warhmatullah.
Salam pagi jumaat yang mulia utk sume follower & reader blog Encik Suami yang dikasihi.

Ko tertanye2 bukan..ape kene dgn tarikh kat tajuk entri kali nie. Today 25 March 2011, maknenye sudah 7 tahun berlalu.

Oklah..aku takmoh biar ko tertanye2 pasal tarikh tue. Tarikh tue sebenarnye adalah tarikh arwah ayah aku meninggal dunia. Arwah menghembuskan nafas terakhir sekitar pukul 6.30 pagi. Masa tue aku tido2 ayam sbb mmg dah set bangun pukul 6 utk bersiap pegi keje.

Tetibe mak panggil aku. Dia cakap..dia panggil arwah..tapi tak menyahut. Bile aku check pernafasan, mmg dh berhenti. So..aku panggil pakcik yg dok dekat ngn umah mak. Dia dtg n bgtau mmg arwah dah meninggal. Aku tnye mak..mak ada perasan apa2 tak beberapa minit sebelum tue. Mak ckp..lps mak tukarkan baju arwah..mak mintak izin kat arwah nak pegi dapur kejap. Bile mak dtg balik..Arwah abah dah meninggal.

Sehari sebelum arwah meninggal dunia..Lps aku balik keje..mak bgtau yg arwah abah dh tak bersuara. Selalunya..arwah abah aku sebut..MAK..MAK..tapi tak pada sehari sebelum arwah meninggal. Lps aku mandi..aku tanye arwah abah..abah nak makan? Arwah hanye menganggukkan kepala. So..aku pegi amik makanan n suapkan kat mulut arwah. Lepas tue aku bagi minum. 

Lepas solat maghrib..aku cadang nak picit2 kaki arwah. Bile aku pegang..kaki arwah dah sejuk. So..aku mmg tau..bila kaki sejuk..tue petanda yg ajal arwah makin dekat. Aku call akak aku n bagtau yg arwah dah tak bercakap n kaki arwah dah sejuk. Aku soh akak balik..tapi dia cakap..tak dpt balik sbb dia demam teruk. Esoknye..6.30am arwah meninggal. 

Sesudah aku maklumkan pada sume adik beradik..aku ke balai polis utk buat report tentang kematian arwah. Balik dari balai..orang kampung dah mula ramai bertandang. Rakan sepejabat aku (satu bangunan) datang menziarahi. Puluhan ucapan takziah & pelukan semangat aku terima pada masa tue. Aku amik peluang utk mandikan arwah...masa tue tuhan je yg tau perasaan aku. Sebak giler. Sbb aku mmg anak kesayangan arwah. 

Selepas zohor..arwah selamat dikebumikan. Petang tue hujan. Ko tau tak ape aku rase masa hujan petang tue? Aku rase mcm nak gali balik kubur arwah n payungkan dia dari kene hujan. Tapi..bile aku pk2 balik..aku kene redhakan pemergian arwah. Allah lebih sayangkan arwah.

Aku igt lagi..lps SPM..keputusan aku mmg tak cantik. Aku tetap pujuk arwah yg aku nak sambung belajar. Akhirnya arwah akur ngn kehendak aku. Aku buat pra-diploma n akhirnye aku muncul pelajar terbaik lelaki. Bila aku bgtau kat arwah abah..menanges dia. Dia siap cakap..Klu abah ada duit byk..abah hantar ko belajar tinggi2. Aku phm maksud abah. Abah bukan org senang. Berjurai2 air mata aku.

Lepas tue aku keje kejap..dh cukup duit aku sambung diploma. Abeh diploma..arwah beli kete second. Mule2 aku membantah..sbb apa org kata..abeh belajar je abah belikan kete, belum keje lagi. Nak bayar gune apa? Tapi arwah ada alasan sendiri. Dia ckp..nanti boleh bwk abah pegi spital, umah anak2 dia yg lain atau g jalan2.

Pada aku..arwah sorang yg sgt baik. Dia tak penah nak marah2 ngn aku. Dia selalu berpihak pada aku. 
Saat Ini...kerinduan pada arwah abah begitu memuncak. Semoga arwah abah aman "disana". 

AL-FATIHAH

16 comments:

mummy_ayu said...

al fatihah utuk arwah abah awak..sedih baca entry nie....

BRO_MONDAY said...

bro sichan : AL-FATIHAH buat arwah abah yu...abah ai pulak 15 MAC yam lalu genap 10 tahun pemergiannya...pasa tahun 2001...

p/s : Sila lah BlogWalking ye...tengkiu...
1.New Entry ".:.TERHARU & MENGHARGAI.:."

Haris Khairuddin said...

perbanyakkan baca al fatihah buat beliau. n banyakkan bersedekah untuk arwah.


ni ada latest entri. http://haryzkhairuddin.blogspot.com/2011/03/earth-hour-kami-menyokongnya-anda.html

KyรชrulL said...

al-fatihah... semoga roh ayah abang ditempatkan di kalangan orang² yang beriman.. amin..

follow abg punya blog hee :D, bagi pandangan skit.. kalau boleh word verification tu buang jer.. pgy kat setting > comment.. ^.^ mesra pengomen skit hiks3..

Nabilah Atiqah said...

al-fatihah tuk arwh ayh....hurmmmm,seyes cdey bce n3 nie....

cBk said...

Al fatihah n takziah utk abg sekluarga

Encik Suami said...

Mummy Ayu:
Terima Kasih.Yang membacanye sedey.Yang empunya cerita..lagi sedey.

Encik Suami said...

Bro Monday:

Oh..lagi lama la ayah yu dah meninggal.Takpe2..kita doakan mereka aman "disana".

Kan dh komen kat entri terbaru tue.

Encik Suami said...

Haris Khairuddin:

Yes..betul tue.Last buat tahlil 26hb feb hari tue sbb kebetulan pagi tue adik nikah. So..mlmnye buat kenduri kesyukuran & tahlil sekali.

Encik Suami said...

Kyerull:

Amin..
Rasenye nie first komen dari kyerull.
Anyway thanks sbb follow blog abg.
Abg nmpk komen kat dashboard pasal kyerull soh buat setting word verification tue..abg terus buat.
So..la nie mmg dah mesra pengguna.

Encik Suami said...

Nabilah:

Sedey mmg sedey..tapi nak buat cemana. Kita yang masih ada nie, perlu teruskan hidup.

Encik Suami said...

CBK:

Terima Kasih byk2. So..dah kire erat silaturahim ker nie? Ahaks.

Muhamad Zaki Zafir said...

Al-Fatihah utk ayahanda tercinta..kita yg masih hidup, bykkn sedekah Yaasin, sbb doa anak yg soleh xkn putus..

Encik Suami said...

Zaki:

Tengkiu.Yes..mmg betul tue.
Abg sokong kenyataan zaki.

LubLy said...

sumpah sedih entry nieh bro..tetibe teringat pd baba..

Encik Suami said...

LUBLY:

Adat lumrah kehidupan.Yang hidup pasti akan mati.Sbg hamba-Nya..kita harus tabah hadapi situasi begini.
Anyway..TQ sbb ziarah blog nie n follow blog sy.Sy dh follow blog anda juga.

Copyright © 2013 Reserved to Encik Suami's Blog's
Design by Azhafizah.Com