Tuesday, May 3, 2011

SAMPAI HATI YU TINGGALKAN AI..

Assalamualaikum Warahmatullah..
Hai sume pengikut & pembaca blog Encik Suami. Uols apa khabar? Harapnye sehat walafiat la ye.

SAMPAI HATI YU TINGGALKAN AI..apa kes nie?? sape yg meninggalkan & sape yg ditinggalkan? Relaks2..jgn cpt buat spekulasi ye. Dari uols tertanye2..elok saya jelaskan skrg.

Tghr nanti..Isteri saya akan berangkat ke Behrang, Perak sehingga Jumaat nie sbb menghadiri kursus. So..sayalah yang kene tinggal bersama anak2. Takkan plak saya terhegeh2 nak ikut dia pulak kan? Dia pegi pun atas urusan kerja. So..secara otomatiknya..saya akan jadi MR. MAMA sepanjang isteri sy berkursus.

Rutin MR. MAMA mcm nie kot.1) Mandikan Anak, 2) Tidokan Anak, 3) Bagi Makan, 4) Buat Susu, 5) Basuh Yayik Anak, 6) Pakaikan Baju, 7) Bagi Anak Makan Vitamin, 8) Temankan Anak tgk TV, 9) Pantau Pergerakan Anak.

Harapnye..semasa ketiadaan isteri saya nie..budak tecik musyuk masyam yg berdua tue tak byk kerenah. Taklah ayahnye pening kepala nak melayan nanti. Untuk anak2 ayah..jgn nakal2 eh. Ayah babab nanti.

Buat isteri abg..abg doakan semoga sayang tiba & pulang dengan selamat. Masa kursus nanti, tumpukan perhatian, jgn igt anak2 sgt. Paling penting..sayang igt kat abg jerk eh. Hahahaha.

Jgn risau..abg akan jaga anak2 dgn baik. Jgn risau pasal kerja rumah..abg akan handle sume. Abg akan pastikan..time sayang balik nanti, keseluruhan dlm rumah akan berada dlm keadaan yg baik, tersusun kemas & bersih. Alahh..xkan tak caye ngn abg kot. Dah 5 tahun k kita bersama. Bab uruskan rumahtangga nie..abg xde hal lah. Semol mater.

Kalau x caye..sayang tunggu. Masa sayang balik umah nanti, sayang tgk. Pastue kan..klu sayang BERANI la kan.. sayang  komen lahh ye keadaan rumah sepanjang peninggalan sayang ke kursus. Jangan takot maa..abg kan jenis Open Minded. Takde hal lah..

44 comments:

b a m b a m ' s said...

ahhahahah.. lelaki nie kan.. baru kena tnggl brapa hari dek bini dah tak keruan.. iskkkk..

risaukan anak or risaukan bini nie bang oi!hahaha.. :P

BRO_MONDAY said...

bro sichan : kaut kan semangat ye bro!!! kipidap...harap lancar semuanya...kite oram lelaki, apa pun boleh buat...buktikan ye...('',)

mummy_ayu said...

wah..dia pulak kena tinggal, hari tu dia tinggalkan.....apa pun..good luck yer mr. mama...
nanti update kat sini...

Encik Suami said...

BAMBAM:

2 2 Risau.Tapi..x kesah sbrnye pun.

Encik Suami said...

BRO MONDAY:

Ekseli..takde masalah pun. Tetibe dtg idea nak buat entri nie.
Mmg boleh buat punye.Kitekan "multipurpose husband".

Encik Suami said...

MUMMY AYU:

Bab kursus nie..mmg standard la ada yg meninggalkan & ditinggalkan.
Insya-Allah..ada kelapangan waktu nanti..saya update kat sini.

apple_lady said...

bagus la...i ni sejakkawin, nak pergi kursus jauh2 lama2 pk 2x....sebab nak tinggal kan dekat si dia, tah ape jadi...hahahahha

hawiz said...

waaa....rajin tol incik suami nie..bgs2..suami yg baik..hihi

Mar said...

hai mr mama,.jaga si comel 2 org 2 elok2 ea.

adwafarahin said...

jgn blk cm tongkang pecah sudah yep angah
hahahah :P

ibu syafiq said...

tahniah kna jd mr. mama...sesekali apa slh'y kn...?

Encik Suami said...

IBU SYAFIQ:

Terima kasih atas ucapan TAHNIAH tue.
Bukan sesekali..dah berkali2 dah.Mmg dah biase. So..Tak lah risau sgt.

Encik Suami said...

ADWAFARAHIN:

Ish..idok le sampai mcm tongkang pecah. Klu dah macam tongkang pecah..dah teruk sgt dah tue.

Encik Suami said...

MAR:

Dont worry. Anak2..klu dlm jagaan saya..Insya-Allah selamat.

Encik Suami said...

HAWIZ:

Thanks sbb sudi komen.
Dlm berumahtangga..mcm ginilah..kene saling membantu. Takkan sume nak harap isteri buat kan?

Encik Suami said...

APPLE_LADY:

Tgklah komen dia kat atas tue.
Yoyoan jerk. Igtkan dia pun dah biase. Boleh la diharap. "si dia" tue, yu kene training jugak dia pasal anak2 nie. Manalah tau satu hari nanti yu kene g kursus yg wajib jauh2 kan..so,xlah yu risau.

:: cekodod :: said...

mesti besh..haha..jaga anak elok elok ye

NM02 said...

salam kenal. singgah tinggal jejak. ai follow yu *__*

jom tukar link..

ibu syafiq said...

stuju!!!zaman skrg nih mmg suami isteri kna independant...klu slh sorg jd apa2 senang...x gelabah nk urus hal2 umh tngga ya x?

Encik Suami said...

NM02:

Salam kenal juga utk anda.Terima kasih sbb sudi follow blog yg tak semenggah nie.

Ok..lps nie..kita tukar2 link ya.

NM02 said...

ala, tak sudi follow ker? sob sob sob >__<

Encik Suami said...

IBU SYAFIQ:

Sokong sgt2 kenyataan yg anda berikan.Ai Laik.That why lah. Suami kene tau buat keje rumah..Incase jadi apa2..taklah gelabah tak tentu hala.At least..kita tau nak handle cemana kan?

Encik Suami said...

NM02:

Sorry..td masa tgh komen..ada call.lepas komen trs out.cadang mmg nak follow.Tapi..skrg dh follow dah.tak caye..coba try test tengok n see.hahahaha

sahromnasrudin said...

assalamualaikum..

trime kasih bertandang, folo dan komen di blog sy..

saya balas kunjungan ini..

semoga sdra sekeluarga senantiasa dirahmati Allah SWT...

semoga berkunjung semula ke pondok saya ya :-)

Encik Suami said...

CEKODOD:

Best klu 2 budak tecik tue tak buat hal.Klu ada yg meragam..boleh pening kepala dibueknye.Harapnye..2 2 ok masa ibunye g kursus nie.

NM02 said...

hahaha.. makaceh banyak bro. nnt singgah lagi ye...

Encik Suami said...

SAHROMNASRUDIN:

Wsalam Warahmatullah.

Setakat bertandang kat pondak anda tue apa lah sangat kan? biase2 ja. Tak jadi masalah pun.

Thanks kerana mendoakan keluarga saya.

Insya-Allah..nanti saya akan datang semula ke pondok anda. Don't worry k. Keep in touch ya.

Encik Suami said...

NM02:

Orait. Insya-Allah..nanti saya singgah lagi ke blog anda ye.

cBk said...

haha..terpksalah jd mr mama...kena sbr layan bdk kecik

Encik Suami said...

CBK:

Walaupun terpaksa,tapi abg dah biase.So..xde masalah sgt lah bab2 mcm nie.

Princess Nur said...

bagusnya angah..untuk cik isteri =)

syafa junaidi said...

waaa kesiannya encik suami nk kena tggl...huhu
sayangkan istri tinggal2 kan ye encik suami...:)
hopefully u can handle it smoothly..inshaAllah

Encik Suami said...

SYAFA:

Wife pegi pun atas dasar kerja. Selalunye..sy yg kerap g kursus n dia yg tinggal jaga anak2 kat umah. Kali nie turn dia pulak.So..adil la kan?

So far Alhamdulillah. Takde masalah la bab rumah n jaga anak2. Dah biase dah.

Encik Suami said...

PRINCESS NUR:

Biase2 je kak. Angah dah biase dah bab2 jaga umah n anak2 nie.

sahromnasrudin said...

assalamualaikum''

salam ziarah di hari rabu :-)

Encik Suami said...

SAHROMNASRUDIN:

Wsalam Warahmatullah.

Tadi saya ada komen kat blog anda.

NM02 said...

hehehhe... jgn cakap je coksomi.. takut anak ke mana, ayahnye baik punya nganga depan tv..

selamat menjadi mr mama!

CT NoArIzAh ArIs said...

Skrg giliran anda pulak melayan ank2 & tggl srg2..hehe gitulah adat berumah tangga saling bantu membantu baru hidup bertambah berkat g pun semua ni utk masa depan anak2kan.

Encik Suami said...

CT NOARIZAH:

Haah. La nie giliran saya plak.
By the way..kursus saya yg akan datang nie pun dlm masa terdekat nie jugak. Nak buat cemana? kami mmg setahun kene hadir kursus 7 hari.WAJIB.

Encik Suami said...

NM02:

Thanks sbb wish selamat jadi mr. mama. Ish..xde lah sampai mcm tue. Saya kene lah make sure yg anak saya betul2 dah tido n nyenyak, baru lah saya tinggalkan. Kang..klu dia tak nyenyak, kita kat bilik air..dia plak bejalan kemana.Bahaya klu mcm tue.

nairaariaa said...

suami dan ayah mithali...huuu.bgus ye..~

Encik Suami said...

NAIRA:

Alhamdulillah. Tue je yg mampu saya lakukan demi isteri & anak2.

Kawaii fiza said...

jage jgn x jage hehe..sgat bagus mr mama ni ...

Encik Suami said...

KAWAII FIZA:

Takde lah bagus mana. Cume..tue sume dah jadi tanggungjawab kita. Kene laksanakan sebaik mungkin.

Copyright © 2013 Reserved to Encik Suami's Blog's
Design by Azhafizah.Com