Tuesday, August 6, 2013

TAHNIAH ANAK AYAH (EDISI RAMADHAN)

Assalamualaikum..

salam pembuka bicara utk kalian semua.meriah aku tgk entry korang. macam2 citer ada. paling banyak..opkos la bab hari lebaran kan?

oklah..aku nak story ttg pengalaman pertama nurin (enam tahun) berpuasa. Ekseli..x de banyak masalah pun. Maybe cikgu kat sekolah dia dh terangkan apakah itu puasa. so..bile aku tanye pd 09/07/2013 tue 

aku : esok, kakak nak puasa tak?
nurin : nak.
aku : okey.kalau macam tue..esok pagi, dlm pukul 5 ayah kejutkan
bangun sahur ye.
nurin : iyelah.

sahur pertama, masa kejutkan..dia mcm malas. aku ckp la..kan mlm tadi kakak ckp nak puasa kan ? so..bangun cepat. nanti tak sempat nak makan. dia duduk je, tp..x bangun berjalan ke meja makan. pujuk punya pujuk..baru bergerak. aku macam biase la. sahur kire macam buat syarat n amik berkat je. tapikan, aku tgk nurin makan licin pinggan wooo. sebutir nasik pun x tinggal. okleh tue..at least dia ada tenaga utk sampai ke waktu berbuka.




nie gambar carta ramadhan nurin. yg merah tue kes x puasa. x puasa tue kalau korang perasan, hari sabtu & ahad kan? tue sume jadi masa aku balik kg mertua. datang la ngade2 dia tue. sepupunye x puasa. so..mana boleh tahan. sepupu + ngan adik sendiri makan depan dia. opkos tergugat iman. bile dikejutkan time sahur..boleh dia marah n kdg2 siap menangis lagi. sabar je la ngn budak nie. tapi xpe la. aku x paksa pun dia nak puasa. at least..dia tau apa itu puasa.

kalau bab buka puasa tue, kadang2 aku tanye dia nak makan apa. pergh..selera tekak anak den pizza, bekdonal, mamak, kedai awe tue mmg dlm carta. aku tgk keadaan la jugak. kdg2 aku tunaikan. sbb nak kejar masa utk terawih.

ada skali tue..x ingat la puasa yg ke berapa. kan..kalau dah nak sampai waktu berbuka, mmg akan ada iklan utk buka puasa tue kan. makanan ngn minuman dh tersedia atas meja. tunggu masa nak ngap je. nurin plak entah kenapa, dia nak plak air lain. so..dia bangun g dapur. amik cawan terus tuju peti ais. dia tuang air longan yg mmg ada dlm peti ais. so..dia bwk ke meja makan. tetibe..aku tgk tepi mulut dia basah. masa tue dalam 2 minit je lagi nak berbuka. aku tnye dia..kakak minum ker? siriyes muka dia gelabah abeh. diam seribu bahasa. maybe dia tak ingat kot atau terlalu haus. kesian anak ayah.

kadang2..time buka bikin aku geram je. makanan  dan byk atas meja. lepas minum terus g peti ais. korang tau x dia amik apa kat peti ais tue. SUGUS occay. sabau je lah. kene la aku tarbiyah dia. soh makan nasi dulu. lepas tue baru la makan benda lain. biaselah..budak kan. aku dulu pun entah2 lagi teruk kot. hahahaha.

sejujurnya..aku kagum dengan semangat anak aku nie nak berpuasa. kire nie sebagai latihan la. balik taska dlm pk 5.30 tue dh ckp..ayah, kakak haus la, kakak lapar la. kene la guna psikologi utk pujuk. sayang nak buka sbb dh dekat sgt pkl 7 kan. so..harap tahun depan anak aku boleh puasa penuh In Shaa Allah.

aku pun kan..dlu masa sebaya anak aku mana puasa penuh. umur 12 tahun pun aku x puasa penuh lagi tau. hahaha. mana tak nye..aku g sekolah kayuh basikal lebih kurang 15 kilometer. pagi oklah lagi. tapi..time balik sekolah tue. dh le panas. berpeloh2 tau. dah tentunya haus. so..sampai umah, bukak peti ais. teguk air kosong. haha..kenangan sungguh kalau ingat balik.






12 comments:

aizamia3 said...

Alhamdulillah Nurin patut berbangga sepanjang bulan Ramadhan ni.. ;)

careno said...

Terbaek bro... tahniah Nurin...

ejulz said...

hahaha.. mcm2 karenah budak2.. dah besar dah dia.. hehe

Nor Azimah said...

memang patut latih dari kecik,tahniah

queen_ann81 said...

Angah....

Encik Suami said...

AIZAMIA :

In Shaa Allah..tahun depan nak try suruh dia puasa penuh.tue pun kalau dia larat la.

Encik Suami said...

CARENO :

Angkel puasa penuh tak?Bhahahahaha.

Encik Suami said...

EJULZ :

Mesti la dh besar.Makin besar..makin panjang akal n byk kerenah.huhu.

Encik Suami said...

NOR AZIMAH :

Yup.mmg ajar dr kecil la.tapi..x la sampai paksa dia.

Encik Suami said...

QUEEN_ANN81 :

Ye..yuyun.

Cikda said...

peghh semangat tu siap buat carta.. sib baek x buat carta pai.. kalu tidak time puasa tgk carta pun terliur.. hihi
salam kenal n selamat hari raya n mahap zahir batin ye encik suami..

i follow.. 401.. missed satu no la... hahaha...

pena rozie said...

Bagus la... Die terlupa kot. Be positif. Hehhehe....

Copyright © 2013 Reserved to Encik Suami's Blog's
Design by Azhafizah.Com